NOVICE

Dodatna pojasnila Covid

23.08.2021

Spoštovani,

 

v priponkah in v nadaljevanju vam posredujemo nekatera dodatna pojasnila in odgovore MIZŠ v zvezi z izpolnjevanjem PCT pogojev in testiranji na prisotnost virusa SARS-CoV-2 v športu.

 

  1. Ali se morajo trenerji testirati na virus SARS-CoV-2, kako pogosto in ali je testiranje zanje brezplačno?
  • Strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe (bodisi športno vadbo športnikov, bodisi športno rekreativno vadbo) ter izvajalci programov strokovnih usposabljanj v športu morajo po novem izpolnjevati pogoj PCT (imeti  morajo negativni PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, negativni HAG test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, potrdilo o polni cepljenosti proti COVID-19 ali potrdilo/dokazilo o prebolelosti COVID-19).
  • Strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe športnikov ali športno rekreativno dejavnost ter izvajalci programov usposabljanj se morajo, od 23. 8. 2021 dalje, enkrat tedensko testirati na virus SARS-CoV-2 s testom HAG pri čemer je zanje, pri pooblaščenih izvajalcih, testiranje brezplačno. Upravičenci svoj status izvajalcem testiranja izkažejo z verodostojnim dokazilom (katera dokazila naj bi upravičenci do brezplačnega testiranja predložili pooblaščenim izvajalcem testiranja še ni jasno – MIZŠ pridobiva odgovore na odprta vprašanja in jih bo posredoval takoj, ko jih prejme).
  1. Ali morajo športniki, mlajši od 15 let za udeležbo v tekmovanjih izpolnjevati pogoje PCT?
  • Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj in gledalci morajo za udeležbo na tekmovanjih izpolnjevati pogoje PCT z izjemo oseb, ki še niso dopolnile 15 let, če se tekmovanj udeležujejo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje PCT. To pomeni, da če otroka mlajšega od 15 let na tekmo pospremi eden od staršev/skrbnikov oz. oseba, ki je z otrokom prijavljena na istem naslovu, ki predloži dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT, dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT otroku ni potrebno predložiti.
  • Izvajalci športnih programov (strokovni delavci v športu, drugo organizacijsko osebje) in udeleženci športnih programov (vadeči), ki se izvajajo v šolskih športnih objektih in drugih šolskih prostorih (v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih), ki so starejši od 15 let, za vstop v prostor vzgojno-izobraževalne ustanove morajo izpolnjevati pogoje PCT. Izpolnjevanje pogoja PCT preverja pooblaščena oseba vzgojno-izobraževalnega zavoda. Organizatorjem oziroma izvajalcem športnih programov, ki bodo potekali v vzgojno-izobraževalnih zavodih, svetujemo, da se čim prej dogovorijo s predstojniki zavodov za način preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT.
  1. Ali je testiranje za registrirane športnike brezplačno?
  • Od 23. 8. 2021 ni več na voljo brezplačno množično testiranje na virus SARS-CoV-2.
  • Za vadeče oziroma registrirane športnike, testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 ni brezplačno.
  • Testiranje je na podlagi Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS. Št. 132/21) brezplačno zgolj za tiste za katere je z odloki vlade, s katerimi se določajo ukrepi za preprečevanje in obvladovanje posledic nalezljive bolezni COVID-19, določeno obvezno testiranje na virus SARS-CoV-2. V Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov je obvezno tedensko testiranje predpisano za: strokovne delavce v športu in voditelje športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe ali športno rekreativno dejavnost ter za izvajalce programov strokovnih usposabljanj v športu.
  1. Ali uredba o ukinitvi brezplačnega množičnega testiranja na virus SARS-CoV-2 vpliva na ukrep povračila stroškov testiranja za športnike in strokovne delavce v športu, kot ga določa PKP7?
  • Omenjena uredba ne posega v ukrep povračila stroškov testiranja za športnike in strokovne delavce v športu, kot ga določa Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE; PKP7).
  • Povračilo stroškov testiranja za športnike in strokovne delavcev v športu bo na voljo do  31. 12. 2021.
  • Povračilo stroškov testiranja je veljavno za tekmovanja v najvišjem rangu (1. in 2. liga).
  • MIZŠ opozarja, da še ni jasno ali in kako bo na ukrep PKP7 o povračilu stroškov testiranja za športnike, športne trenerje ter drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi športnih tekmovanj vplival sklep o določitvi maksimalne cene izvedbe HAG testa.
  1. Drugo:
  • Veljavnost negativnega PCR testa za vse udeležence športnih tekmovanj (športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in gledalce) je 72 ur od odvzema brisa. Veljavnost HAG testa ostaja 48 ur od odvzema brisa.
  • Oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, se po novem ne napoti v karanteno na domu, če je bila cepljena zoper COVID-19 in je minilo manj kot devet mesecev od vzpostavitve zaščite proti COVID-19 (prej šest mesecev).

Pregled veljavnih omejitev pri izvajanju športnih programov z ustreznim tolmačenjem je objavljen na spletnih straneh Vlade RS https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2 v zavihku Omejitve pri izvajanju športnih programov oziroma na podstrani https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/omejitve-pri-izvajanju-sportne-vadbe-in-rekreacije/.

S spoštovanjem,

Nogometna zveza Slovenije

REZULTATI TEKEM

2. SLOVENSKA KADETSKA LIGA ZAHOD 23/24
23. krog 21.04.24
Kalcer Radomlje : Primorje 3 : 0

ARHIV NOVIC

2023/2024
2022/2023
2021/2022
2020/2021
2019/2020
2018/2019
2017/2018
2016/2017