NOVICE

Izvajanje športnih tekmovanj

23.08.2021

V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje športnih tekmovanj, ne glede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov. Dovoljena so tako športna tekmovanja, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov, kot vsa druga – tudi športno rekreativna tekmovanja.V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje športnih tekmovanj, ne glede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov. Dovoljena so tako športna tekmovanja, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov, kot vsa druga – tudi športno rekreativna tekmovanja.

Način izvajanja športnih tekmovanj predpisujejo Higienska priporočila NIJZ za preprečevanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za športna tekmovanja in protokoli pristojnih nacionalnih panožnih športnih zvez. 

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih je dovoljena. Podrobnejša razlaga pogojev za udeležbo gledalcev je podana v poglavju Gledalci na športnih tekmovanjih.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj morajo za udeležbo na tekmovanjih izpolnjevati pogoje PCT (glej poglavje Izpolnjevanje pogojev PCT).  Pogojev PCT ni potrebno izpolnjevati osebam , ki še niso dopolnile 15 let, če se tekmovanja udeležujejo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje PCT. V praksi to pomeni, da se šteje da otrok izpolnjuje pogoj PCT če starš, skrbnik ali drugi ožji družinski član, izpolnjuje pogoje PCT in to izkaže z ustreznim dokazilom organizatorju tekmovanja.

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora pristojna nacionalna panožna športna zveza oziroma organizator športnega tekmovanja imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport in sicer vsaj pet delovnih dni pred dnevom tekmovanja. Organizator tekmovanja mora na e-naslov gp.mizs@gov.si poslati naslednje podatke:

  • naziv organizatorja tekmovanja (npr. Judo zveza Slovenije ali Smučarski klub Snežinka)
  • uradni naziv tekmovanja (npr. državno prvenstvo)
  • športno panogo oz. disciplino (npr. alpsko smučanje – veleslalom)
  • tekmovalne kategorije (npr. mladinke in mladinci)
  • Kraj izvedbe tekmovanja (npr. Smučišče Rogla)
  • Datum izvedbe tekmovanja (npr. 25. 3. 2021)
  • Ime in priimek odgovorne osebe tekmovanja
  • E-naslov in GSM številko odgovorne osebe

Organizatorji športnih tekmovanj morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu obvestiti vse udeležence športne prireditve (športnike oz. tekmovalce in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce) o predpisanem izpolnjevanju pogojev PCT za udeležbo na športnih prireditvah.

Nadzor nad izpolnjevanjem pogojev PCT za udeležbo na športnih tekmovanjih mora izvajati organizator športne prireditve za vse udeležence (športnike oz tekmovalce in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce) na način, da vzpostavi neposredno preverjanje izpolnjevanja pogojev že ob vstopu na športno prireditve. V kolikor udeleženec ne izkaže izpolnjevanja pogojev PCT, ga organizator ne sme spustiti na športno prireditev.